Akutna dilatacija želuca predstavlja širenje želuca, zbog nakupljanja nesvarene hrane i tečnosti koje bi trebalo da prolaze u dvanastopalačno crijevo ali se zadržavaju u želucu. 

Uzrok nastanka akutne dilatacije želuca nije poznat. Najčešće nastaje do 3 dana nakon hirurške intervencije u trbuhu, mada se može razviti i tokom nekih drugih oboljenja.Često se primjećuje i nakon opšte anestezije i preteranog konzumiranja hrane. Često se javlja i tokom upalnih procesa na nekim drugim organima trbušne duplje.

Bitno je razlikovati akutnu dilataciju od hronične, koja se češće viđa kod promjena na prelazu u dvanaestopalačno crijevo (infiltracije kod nekih tumora, zapaljenja ili formiranja ožiljaka). 

Kako se manifestuje akutna dilatacija želuca?

Simtomi su karakteristični i obuhvataju 

  • povraćanje nesvarene hrane
  • mučnina
  • bol ispod lijevog rebarnog luka
  • koža postaje suha i blijeda

Zbog povraćanja, nastupa dehidratacija i poremećaj acido-bazne ravnoteže sa niskim krvnim pritiskom (hipotenzija)  

Kako se postavlja dijagnoza akutne dilatacije želuca?

Klinička slika sa objektivnim pregledom može da pomogne kod postavljanja dijagnoze ali zlatni standard predstavlja gastroskopija (posmatra se unutrašnjost želuca posebnom sondom), kao i kontrastna rendgenska snimanja sa barijumskim kontrastom.

Kako se liječi akutna dilatacija želuca?

U liječenju je bitno rasteretiti želudac plasiranje nazogastrične sonde (cjevčica koja se plasira kroz nos do želuca). Lijekovi koji stimulišu peristaltiku se ređe koriste i sa njima bi trebalo biti veoma oprezan. Trebalo bi liječiti osnovnu bolest koja uzrokuje ovo stanje i prognoza je uglavnom dobra.