Zavod NALAZ je svoje radno vrijeme prilagodio Vašim potrebama. Od sada, zbog laboratorijskih pretraga (mikrobioloških, biohemijskih i imunoloških), ne morate da izostajete sa posla, a Vaša djeca iz škole!

Po svoj nalaz u Zavod NALAZ možete doći svakog radnog dana od 07:30 do 19:00, a subotom od 08: do 12:00.
Kako bi rezultati analiza bili tačni i odražavali stvarno stanje Vašeg zdravlja, neophodno je da se i Vi i mi pridržavamo propisanih pravila vezanih za uzimanje uzoraka za pregled.

Biohemijska analiza krvi:

  • Krv za biohemijsku analizu najbolje je uzeti natašte između 7 i 10 sati.
  • U hitnim slučajevima, na zahtjev ljekara ili kada to nije moguće uraditi ujutru, krv se može uzeti i u toku dana.
  • Radi praćenja stanja bolesti potrebno je, kada god je to moguće, pod istim uslovima uzimati uzorke krvi od bolesnika.
  • Dan prije uzimanja uzoraka krvi treba izbjegavati teške tjelesne napore i konzumirati uobičajenu hranu. Poslije 22 sata, ne uzimati hranu, ne piti alkohol i kafu.
  • Na rezultate analiza mogu da utiču i držanje različitih dijeta, post, konzumiranje energetskih napitaka i pušenje duhana.
  • Ako se vrši analize na supstance u krvi na koje utiče neka hrana, lijekovi, sredstva za kontracepciju, alkohol, nikotin itd., ne treba ih uzimati, po mogućnosti dva, a najmanje dan prije pregleda.
  • Osobito je važno da se krv uzme na tašte za analizu: glukoze, željeza, alkalne fosfataze, triglicerida i bilirubina.

Serološka – imunološka analiza krvi:

Krv za ispitivanje prisustva antitijela za viruse i bakterije (HIV, hepatitisi A, B, C, D, rubeola bruceloza itd), alergološke i druge imunološke analize, može se uzeti u svako doba dana. Prijedavanja uzorka krvi treba izbjegavati masnu hranu.

Uzorci za mikrobiološke pretrage

Uzorci za mikrobiološke pretrage mogu se uzimati tokom cijelog dana uz poštivanje određenih pravila.

Urin za urinokulturu:

Za urinokulturu preporučuje se prvi jutarnji urin. Nakon obavezne jutarnje higijene, uzima se srednji mlaz urina, direktno u sterilnu posudu. Urin je potrebno doneti u laboratoriju što prije, po mogučnosti u okviru 1 sata, ili 4 sata ako se čuva u frižideru.

Bris ždrijela:

Dva sata prije uzimanja brisa ždrijela i usne šupljine ne treba uzimti hranu i piće (izuzev vode), ne prati zube ili ispirati usta antisepticima. Poželjno je bris uraditi prije antibiotske terapije.

Bris nosa, uha, oka i kože:

Uzorak se može uzeti u svako doba dana. Dan prije dolaska u laboratoriju pacijent treba da prestane sa lokalnom antimikrobnom ili antimikotičnom terapijom (primjena kapi, krema, masti, obloga itd).

Uretralni bris:

Prije uzimanja uretralnog brisa pacijent ne treba da urinira 1-2 sata.

Perianalni bris:

Perianalni bris uzima pacijent ujutru, prije defekacije, a u laboratoriju ga može dostaviti u toku dana.

oznake:   laboratotijanalaz