AUTOR ČLANKA
Dr.sci. Elvir Imerov
Spec. kiropraktikePoliliklinika "Dr Nabil"Biografija
Temporomandibularni zglob je zglob koji povezuje vilicu sa sljepoočnom kosti lobanje i nalazi se ispred svakog uha. Omogućava nam da pomjeramo vilicu gore-dole te sa jedne na drugu stranu, tako da možemo razgovarati, žvakati i zijevati.

Problemi s vilicom i mišićima u licu koji kontrolišu vilicu poznati su kao temporomandibularni poremećaj.

Šta izaziva temporomandibularni poremećaj

Uzroci TMP-a nisu u potpunosti objašnjeni. Stomatolozi vjeruju da simptomi proizlaze usljed problema s mišićima u vilici ili dijelovima samog zgloba. Povrede na vilici, zglobu ili mišićima glave i vrata, nastale kao posljedica direktnog udarca, mogu dovesti do TMP-a.

 

Drugi uzroci mogu biti: škrgutanja zubima, koje stvara veliki pritisak na zglob vilice, arthritis u zglobu, stres, što ujedno može uzrokovati zatezanje lica i čeljusti/mišića ili stiskanje zuba.

Koji su simptomi TMP-a

TMP često uzrokuje jake bolove i nelagodu. Bolovi mogu biti privremeni, ali također mogu trajati i godinama, što može da se odrazi na jednu ili obje strane lica.

Žene su podložnije ovom poremećaju od muškaraca, a najčešće se javlja u starosnoj dobi od 20 do 40 godina.

 

Uobičajeni simptomi uključuju:

• Bol ili osjetljivost u licu, vilici/zglobu, vratu i ramenu i u ili oko uha kada žvaćete, govorite ili pri širokom otvaranju usta

• Problemi kada pokušate da otvorite usta šire

• Vilica se "zaglavi" ili "zaključa" u otvorenom ili zatvorenom položaju

• Osjećaj umora u licu

• Problemi kod žvakanja ili iznenadan neugodan zagriz/griz - kao da se gornji i donji zubi ne uklapaju ispravno

• Oticanje sa strane na Vašem licu

• Mogu se javiti zubobolja, glavobolja, bol u vratu, vrtoglavica, bol u uhu, problemi sa sluhom, bol u gornjem ramenu i zvonjenje u ušima (tinitus).

Kiropraktički tretman

Kiropraktički tretman za TMP zglob može olakšati bol i ispraviti asimetriju između kičme i nervnog sistema. Kiropraktika može biti efikasna u smanjenju boli povezane sa vašim TMP-om, kada se koristi samostalno ili kao dodatak drugim tretmanima. To je iz razloga što, umjesto mijenjanja ishrane ili intervencije na zubima, kiropraktički tretman opušta mišiće, prilagođava zglobove i koristi specifične zahvate manipulacije zgloba da bi precizno i ponovo postavili vilicu i njeno ležište.

Kada uspješno prođete tretman, ne samo da će olakšati bol u kratkom roku, nego može pomoći i u sprječavanju ponovnog javljanja TMP bola. 

Kiropraktički tretman TMP zgloba fokusira se na opuštanje mišića oko zglobova, koristeći "trigger point terapiju" (akupresura).

"Trigger point tačke" (amiogeloze) veoma su osjetljiva područja napravljena od mišićnih vlakana. Amiogeloze se ističu kao čvorovi u mišiću i mogu uzrokovati bol kada se pritisak primjenjuje na njih.

Primjenom navadenih tretmana kod kretanja vilice/zgloba mogu se ublažit i simptomi kao što su bol u uhu, zaključavanje vilice, a glavobolje i bol u vratu kiropraktičkim tretmanima mogu biti umanjeni.

Ciljevi tretmana su:

• Ozdravljenje mekog tkiva

• Ublažiti bol i prevenirati da se ne desi ponovo

• Povećati bezbolan raspon pokreta vilice

• Obnoviti normalno kretanje i stabilnost zgloba

• Reducirati doprinosne ili sekundarne amiogeloze na licu/vilici ili cervikalnoj muskulaturi i vratiti funkcionalnu ravnotežu u temporomandibularnoj muskulaturi.