Zbog izrazito  niskih temperatura zraka, koje su okovale Evropu, uz brojne preporuke posebno hroničnim bolesnicima  i starijim osobama o poduzimanju mjera samozaštite, njemački liječnici savjetovali su građanima da po ledu hodaju poput pingvina kako se ne bi poskliznuli na smrznutim pločnicima. 
 
Njemačko društvo ortopedskih i traumatoloških hirurga na svojim internetskim stranicama navodi da, kako bismo "hodali poput pingvina", trebamo svoj torzo nagnuti prema naprijed i time težište prebaciti na prednju nogu.

Na crtežima koji su priloženi objašnjava se da ljudi, kad normalno hodaju, težinu ravnomjerno raspoređuju na prednju i stražnju nogu, što prema mišljenju liječnika povećava rizik od padova na skliskim površinama.

"Hod poput pingvina je jednostavan način da na skliskim površinama budemo sigurni i on sprečava da padnemo na tlo", izjavio je profesor Reinhard Hoffmann.

U valu hladnoće koji je u januaru 2014. pogodio Berlin, više od 750 stanovnika glavnog grada Njemačke poskliznulo se na zaleđenim ulicama i završilo u bolnici sa slomljenim udovima.

Njemački liječnici uputili su upozorenje kako se takve brojke ne bi ponovile za vikend, kad se u Berlinu očekuju temperature od minus 10 stepeni Celzijusa.

NajDoktor.ba