Nedostatak jednog ili više zuba može da dovede do značajnih promjena u nasem izgledu, samopouzdanju i  najbitnije do promjene i otežanoj funkciji.

Pišu: Dr Amir Jašarević i Dr Dženana Jašarević

Zubi su napravljeni da čine jednu cijelinu i da rade zajedno i samo kao takvi nam pomažu da jedemo, pričamo i smijemo se. Čak i gubitak bočnih zuba dovodi do bolesti viličnog zgloba kao i do spuštanja mišića obraza što u konačnici dovodi da izgledamo starije.

Ako ne zamjenimo zub ili zube koji nam nedostaju doprinosimo bržem nastanku bolestu desni i gubitku vilične kosti, a samim gubitkom kosti gubimo potporu za mišiće našeg lica sto u krajnjem slučaju dovodi i do promjene našeg izgleda .

Moućnosti koje imamo za nadomještanje izgubljenog zuba su razne. Broj zuba koje nadoknađujemo i estetski zahtjevi nam pomažu pri odabiru. Dentalni implantati, fiksni protetski mostovi i totalne proteze su mogućnosti koje nam se pružaju.

Nedostatak jednog zuba možemo nadoknaditi DENTALNIM IMPLANTATOM  ili MOSTOM. Dentalni implantat pruža dosta prednosti u odnsu na most. Jedna od tih je estetski jer se implantat stvalja u Vašu kost itako zamjenjuje i krunicu zuba i korijen . Pored estetske prednosti postoji i funkcionalna prednost . Implantat pravilno postavljen dovodi do očuvanja vaše kosti za raliku od mosta koji moze da dovede do resorpcije (smanjivanja kosti). Takoder za fiksiranje mosta morate brusiti susjedne zube da bi se most fiksirao što kod implantata nije slučaj.

Slika pokazuje zamjenu zuba implantatom sa lijeve strane i mostom sa desne strane.

Nedostatak vise zuba možemo zamjeniti mostovima, dentalnim implantatima ili parcijalnim protezama. Mostovi se najčešće koriste da zamjene nedostatak više zuba. Vezuju se za susjedne zube kako bi popunili praznine. U slučaju da nedostaju susjedni zubi može se napraviti most na implantatima gdje implantati izvršavaju funkciju nosača mosta.

Zavisno od mjesta gdje zubi nedostaju možete se odlučiti za razlicite vrste mostova i razlicite materijale.

Najbitnije od svega je da sa svom stomatologu iznesete svoja očekivanja i želje i na osnovu toga da Vam stomatolog pomogne da odlučite na koji nacin ćete da nadoknadite svoje zube, bilo to implantatim, mostovima ili protezama ,svaki od njih imaju svoje prednosti i nedostatke.

                                            Nadomjestak jednog zuba dentalnim implantatom