Tokom toplih mjeseci više vremena provodimo vani, pa je veća izloženost suncu. S druge strane, hrana je kvarljivija ljeti, a bakterijama su toplo i vlažno okruženje savršeni uvjeti za razmnožavanje. Tu je naravno i nemogućnost čestog pranja ruku kada smo vani što također pospješuje širenje bolesti.

Najčešća ljetna boljka svakako je stomačni virus uglavnom praćen povraćanjem, prolivom i u pojedinim slučajevima temperaturom. Stomačnim virusom obično se možete zaraziti putem hrane u prljavom bazenu ili jednostavno može biti u prirodi.

Pored stomačnog virusa, ljeti treba obratiti pažnju na opekotine od sunca, plivačko uho, ubod insekata, ugriz krpelja.

Ljekari ističu kako je preventiva najbolji lijek i nude nekoliko preporuka:

1. Obavezno koristite zaštitu ood sunca, držite se hlada i izbjegavajte provoditi vrijeme vani sa djecom kada je sunce najjače, između 11 i 16 sati.
2. Ako često odlazite na lokalne bazene onda djeci češće peškirom čistite uši i pazite da su ušni kanali suhi, jer veoma lako može doći do gljivične infekcije. Ako su djeca sklona upalama ušiju možete im staviti i čepiće.
3. Kako biste izbjegli ujede bubica i krpelje naučite djecu da se klone visoke trave i žbunja kada su vani. Oblačite ih u garderobu svijetlijih boja kako biste odmah mogli primijetiti bubicu. Nakon izleta u prirodi, dijete pažljivo pregledajte i dobro istuširajte.
4. Kada je u pitanju stomačni virus tu vrijede ona stara pravila. Pazite da je hrana čuvana na odgovarajućoj temperaturi, izbjegavajte proizvode koji u sebi sadrže sirova jaja i nemojte jesti u sumnjivim restoranima. Djeci često perite ruke, kad god za to imate priliku, a kada ste vani nosite dezinfekcijske maramice.

Priručna apoteka

Kako vas ljetne bolesti ne bi uhvatile nespremne, neka se u vašoj kućnoj apoteci nađu sljedeći lijekovi sa kojima ćete moći odmah djelovati.

  • Gel od aloe vere protiv opekotina.
  • Antibiotske kapi za uši koje vam je preporučio ljekar.
  • Sredstvo protiv uboda komaraca i ostalih insekata.

Ako dijete povraća i ima proliv povećajte unos tečnosti kako ne bi dehidriralo. U tom slučaju možete mu dati voćni sladoled koji će ga rashladiti i obezbijediti tečnost.