Jedan od posebno važnih sastojaka krvi predstavlja železo (Fe) i njegovo skladište u organizmu feritin. Nedostatak željeza u organizmu može da dovede do čitavog niza simptoma koji mogu u potpunosti da otežaju život pacijenata.

Šta je to Fe (željezo) u krvi?

Željezo je mineral koji predstavlja važan sastojak krvi i služi za izgrađivanje hemoglobina koji potom ima ulogu prenosa kiseonika u našem organizmu.

Kako se unosi željezo?

Željezo se unosi putem hrane, najviše ga ima u mesu, ribi, morskim plodovima ali ga ima i u zelju, koprivi i u drugom povrću.

Za njegovo preuzimanje u organizam je neophodno dobro funkcionisanje želuca i crijeva. Pored namirnica bogatih željezom, važno je unositi i namirnice bogate vitaminom C, koji potpomaže preuzimanje željeza iz želuca.

Koje su normalne vrijednosti Fe (željeza)?

Uzimanjem standardne laboratorije se utvrđuje nivo Fe ( željeza) i feritina. Normalne vrijednosti zavise od laboratorije do laboratorije i kreću se oko 7,0 – 28,0 umol/l.

Koji su uzroci i kada se javlja nedostatak željeza?

Nedostatak željeza u organizmu je jedan od uzroka anemije (sideropenijske) gde postoji smanjen broj eritrocita(crvenih krvnih zrnaca), hemoglobina i još nekih parametara krvne slike.

Sideropenijsku anemiju mogu prouzrokovati razna stanja:

1. Prvi razlog je nedovoljno unošenje željeza ishranom. Neunošenje namirnica koje sadrže željezo ili njihov nedovoljan unos su jedni od najčešćih uzroka smanjene vrijednosti.

Poznato je da tokom dijeta opada nivo željeza i zato je važno nakon svake dijete provjeriti i vrijednost ovog parametra.

Vegeterijanci i svi koji su pod posebnim fizičkim opterećenjem treba da kontrolišu ovaj parametar i da unose suplemente bogate ovim mineralom ako ima potrebe za tim.

2. Drugi razlog je krvarenje , tj .gubitak krvi. Krvarenje je značajno bez obzira da li nastaje kao rezultat traume, bolesti ili nečeg trećeg.

Žene često ako imaju produžene i obilne menstruacije imaju i pad željeza i ulaze u anemiju.

Hemoroidi, divertikulumi i rak debelog crijeva kao i mnoga druga stanja dovode do gubitka željeza ( perforacija čira na dvanaestopalačnom crijevu, miomi kod žena, hirurške intervencije i još mnogo toga).

3. Treći razlog je loše preuzimanje (apsorpcija) na nivou gastrointestinalnog trakta. Bolesti želuca, tankog i debelog crijeva, kao i bolesti pankreasa i žučne kese mogu poremetiti preuzimanje ovog minerala iz ishrane.

Atrofični gastritis, celijakija, hronični pankreatitis su samo neki od primjera…

4. Trudnoća je jedino prirodno stanje koje dovodi do smanjene vrijednosti željeza i to najviše zato što su tada potrebe za njim najveće. Anemija kod trudnica takođe treba da se koriguje terapijom.

5. U mnogim hroničnim kao i infektivnim bolestima postoji smanjeno željezo, odnosno anemija. Pomenućemo neke od njih: upale i apcesi pluća, hepatitis B i C, HIV, endokarditis, osteomijelitis, bolesti krvi kao što je talasemija, limfomi, još neke vrste kancera.

Na kraju kao poseban tip nedostatka željeza, pomenućemo onaj gde ne postoji anemija, a željezo je nisko. Uradite krvnu sliku, eritrociti normalni, hemoglobin normalan, MCV i HCT normalni, ali imate simptome anemije. Zato treba uraditi željezo jer treba riješiti taj problem. Ali suplemente ovog minerala može da jedino ljekar, dovoljno dugo i pravilno dozirano.

Koji su simptomi nedostatka željeza?

Simtomi nedostatka željeza ispoljavaju se gubitkom daha, brzim umaranjem, glavoboljom, padom koncentracije, mučninom, vrtoglavicom, ubrzanim radom srca, bolovima u mišićima.

Kako se liječi nedostatak željeza?

Najvažnije je naći uzrok nedostatka željeza u krvi i to liječiti. Ponekad na žalost taj uzrok nije lako naći, pogotovo što se sve više žena javlja sa nekim od simptoma nedostatka željeza.

Postoje lijekovi koji u sebi sadrže željezo i koje može da uvede ljekar, mnogi od njih idu na recept i ne moraju da se kupuju.

Neophodno je pravilno odrediti dozu i dužinu trajanja terapije željezom kao i redovna provjera krvne slike i feritina kako bi se vidjelo da li terapija djeluje.

Pored ljekova i sama ishrana je bitna, postoje mnoge namirnice čijim konzumiranjem se povećava nivo željeza.

Posebno je važno konzumirati namirnice bogate vitaminom C, jer ovaj vitamin potpomaže preuzimanje željeza u želucu.

U težim slučajevima nedostatka željeza, postoje i preparati koji se mogu primati preko infuzije. Najteži slučajevi se rješavaju transfuzijama pune krvi ili elemenata.

 
Terapija može da traje od nekoliko mjeseci, pa čak i do godinu dana, a najvažnije je pridržavati je se prepisane terapije.
mojDoktor.ba/savetilekara.rs
oznake:   željezoanemija