Zašto mnogi od nas zanemaruju zdravlje očiju, a sve što trebaju uraditi je otići na pregled?

Mi smo skloni čuvanju naših materijalnih dobara, našeg ugleda, automobila, kreditnih kartica. Ipak nepoznato je zbog čega se odlučujemo vjerovati svojim očima, a ne statistikama koje govore suprotno?

Možda neki od nas ignorišu zdravlje svojih očiju samo zato što smatraju da imaju dobar vid. Ipak taj osjećaj dobrog vida je varljiv. Većina očnih bolesti je podmukla u svojim ranim fazama, bez vidljivih simptoma dok se oni ozbiljno ne prošire. Redovan pregled može zaustaviti problem u njegovoj početnoj fazi.

Osim sto zure u naše raširene zjenice, oftalmolozi ipak koriste izuzetno sofisticirane sprave kojima mogu identificirati i najmanje nepravilnosti mnogo prije nego što se desi nesto loše. Kompjuterski laserski skener može uočiti krvne žile koje vrebaju i pripremaju se svaki čas poplaviti vam mrežnjaču. Jedan drugi uređaj s lakoćom pronalazi izgladnjele ćelije oka putem jednostavne kolor analize gustoće mrežnjače.  Postoji i aparat koji je u mogućnosti identificirati potencijalne slijepe tačke prije nego se dogode. Sve to je relativno jednostavna oprema koja je spasila vid hiljadama pacijenata, ali samo onih koji su se svojim liječnicima obratili na vrijeme.

Šta ako liječnik otkrije da imate neko hronično oboljenje oka?

Za hronične bolesti jos uvijek nije pronadjen lijek, pa će se mnogi pitati čemu onda vrijedi ta rana dijagnoza?  Najbolji odgovor na takva pitanja je da nam rane dijagnoze ipak kupuju vrijeme i odgadjaju značajniji gubitak vida.

Porast u razvoju novih tretmana i lijekova danas predstavlja spas za vid miliona ljudi. Dodaci prehrani usporavaju gubitak vida. Terapija matičnim ćelijama pokazuje izuzetne rezultate na kliničkim ispitivanjima. Najnoviji uspjesi genske terapije su zvijezda vodilja na putu do izlječenja, a stotine kliničkih ispitivanja koja su u toku razviće nove  načine liječenja.

Zbog toga bi trebali da razmislimo, zar ne bi bilo prakičnije i ekonomski isplativije staviti prevenciju ispred intervencije? Nemamo ništa izgubiti.  Ako preventivni pregled ne pokaže nista, sve je u najboljem redu i nastavljamo uživati u životu.

Vrijedilo bi razmisliti. Ako želimo da naše blago vida traje dok smo živi vrijeme je da počnemo mudro investirati u njega. Relativno mali izdatak vremena i novca za pregled očiju je ispravan prvi korak ka kvalitetnom životu sa zdravim vidom.

 

Dan Roberts urednik časopisa Living Well with Low Vision Udruženja za prevenciju sljepoća,te direktor i osnivač Udruženja za podršku pacijentima sa makularnim degeneracijama. Zbog gubitka vida otišao u prijevremenu penziju, od kada se aktivno bavi podizanjem svijesti o značaju prevencije i rane dijagnostike očnih bolesti.