"Koža je organ preko kojeg se naš mozak povezuje sa svijetom. Zato ne iznenađuje snažan uticaj koji refleksoterapija ima, ne samo na tijelo već i na misli i osjećanja." Lone Sorensen 

Refleksoterapija lica je savremena komplementarna tehnika liječenja. Korjene vuče iz istočnjačke medicine stare preko pet hiljada godina,  iz njihovih hiljadugodišnjih iskustava i zapisa.

Prednost istočnjačke medicine jeste da je usmjerena na uzrok a ne posljedice bolesti, zato je njena efikasnost u liječenju veća od bilo koje druge metode liječenja. Ona dovodi u ravnotezu sve sisteme u tijelu tj. organske i emocionalne.

Osnivačica refleksoterapije lica je prof.Lone Sorensen, koja je u svojoj metodi udružila znanja istočnjačke tradicionalne medicine (Kine,Japana,Tibeta,Vjetnama) te uvrstila tehnike liječenja južnoameričkih domorotkinja itd.

Efikasna tradicionalna znanja povezala je sa savremenim spoznajama neuroanatomije.

Riječ je o tehnici koju prstima ruku izvodimo na licu, stimulišući akupunkturne tačke i zone lica koje predstavljaju meridijane.Terapija je duboko opuštajuća, prijatna i ne invazivna.

Suština metode je da se pomoću stimulacije akupunkturnih tačaka koje su povezane sa kranijalnim nervima, zatim meridijanima koji su energetski tokovi našeg tijela i za sebe vežu cijeli spektar sistema od organskog, emocionalnog, endokrinog, misicnog, nernog itd. utiče pozitivno na cjelokuno ljudsko zdravlje.

Meridijani su ukratko rečeno suptilni kanali kojima, cijelim nasim tjelom, protiče vitalna energija.

Zastoj vitalne energije dovodi do bolesti a refleksoterapijom činimo deblokadu kanala i samim tim potičemo tijelo da se samo liječi. Sve ovo blagotvorno djeluje na cjelokupno zdravlje našeg organizma.

Za vrijeme terapije moguće je uspostaviti dijagnozu stanja organizma.

U dubokim slojevima kože lica može se napipati depozit. Postoji ljestvica od pet njegovih stadija a on nam daje informaciju o neravnoteži u tijelu tj. pojedinim organima. Na našem licu nalazi se preko 500 nervnih završetaka koji omogućavaju iznimne rezultate terapije.

Suština refleksoterapije koja se izvodi na licu je uvezanost cijelog tijela preko centralnog nervnog sistema i meridijana.

Piše: Nurdina Delić, fiziterapeut i refleksoterapeut

Studio Dina