AUTOR ČLANKA
Dr.sci. Elvir Imerov
Spec. kiropraktikePoliliklinika "Dr Nabil"Biografija

 

Iskusan i dobar kiropraktičar će učiniti sve da kroz stručno i kvalitetno liječenje pomogne pacijentu kod ublažavanja simptoma - pravovremeno sa što manje tretmana - i pružiti mu savjete o tome kako izbjeći buduće epizode bolova u leđima.

Ovo zanimanje/profesija ima neuobičajeno veliki izbor kiropraktičkih tehnika i bitno je da se pacijent dobro informiše te postavi sva neophodna pitanja u cilju potpunog razumijevanja kiropraktičkog pregleda, dijagnoze i samog programa tretmana.

Prva posjeta kiropraktičaru

Ovdje ćemo navesti osnovne smjernice šta pacijenti mogu očekivati tokom prvih konsultacija kod doktora kiropraktike.

Prve konsultacije uključuju kiropraktički pregled u trajanju od 45 minuta ili više.

Pacijent može obaviti i inicijalni razgovor sa doktorom kiropraktike putem telefona ili licem u lice, a razgovor je fokusiran na (npr. razgovor o filozofiji kiropraktičara, stručnosti i općem pristupu, te sklonostima pacijenta). Inicijalni razgovor ne uključuje klinički pregled.

Početni klinički pregled

Početni klinički pregled u oridinaciji obično uključuje tri područja:

U pripremi za konsultacije, od pacijenta će se tražiti da popuni obrazac, koji sadrži osnovne informacije o simptomima i općem stanju. Pitanja obično uključuju:

• Kada i kako je bol počela?
• Gdje se javlja bol?
• Opis bola - da li je oštar, tup, javlja li se toplota ili lupanje? Da li bol dolazi i odlazi, ili traje kontinuirano?
• Da li se bol počela javljati kao rezultat povrede?
• Koje aktivnosti / okolnosti ublažavaju ili pogoršavaju Vaše stanje?

Od pacijenta se obično traže informacije o medicinskoj istoriji porodice, bilo da je riječ o postojećim medicinskim stanjima ili prethodnim povredama, te podatke o njegovim prethodnim i trenutnim zdravstvenim radnicima, kao i tretmanima koje je prošao ili prolazi.

Kiropraktički pregled

Temeljni kiropraktički pregled obuhvata opšte testove kao što su krvni tlak, puls, disanje i refleksi, kao i specifične ortopedske i neurološke testove za procjenu:

Raspon kretanja pogođenog dijela/povrijeđenog dijela tijela

• Mišićni tonus
• Snaga mišića
• Neurološke integritet

Dodatni kiropraktički testovi potrebni su za procjenu ugroženog područja, poput analize držanja ili kiropraktičke manipulacije pogođenih dijelova tijela.

Dijagnostički pregledi

Na osnovu rezultata istorije i kiropraktičkog pregleda pacijenta, dijagnostički pregledi mogu biti od pomoći u otkrivanju patologije i identifikaciji strukturne abnormalnosti i preciznijeg dijagnosticiranja stanja.

Dijagnostički pregledi nisu uvijek potrebni za vrijeme kiropraktičkog pregleda, a treba ih uključiti samo ako kiropraktičar ima dobar razlog i ukoliko je uvjeren da će rendgen ili drugi testovi pružiti informacije potrebne za vođenje programa liječenja pacijenta.

Najčešći dijagnostički pregledi u kiropraktičkim pregledima su:

• Rendgenski snimak (X-ray)
• MRI (Magnetna rezonanca) za skeniranje
• Ostala laboratorijska ispitivanja

Mnoge kiropraktičke klinike pružaju ove osnovne preglede, ali za MRI skeniranje i opsežne preglede, pacijenti ove usluge snimanja obično obavljaju u drugim zdravstvenim centrima i klinikama.

Dijagnoza nakon kiropraktičkog pregleda

Dobijeni nalazi iz svih gore navedenih kombinacija opisuju anamnezu, fizikalni pregled i sve potrebne dijagnostičke preglede koji mogu dati uvid i ukazivati na specifičnu dijagnozu. Kada se uspostavi dijagnoza, kiropraktičar će odrediti da li za stanje pogoduje kiropraktički tretman.

Na kraju prve posjete kiropraktičar će objasniti pacijentu:

• Dijagnosticirano stanje
• Individualni plan kiropraktičkog tretmana (ili drugog tretmana)

Predviđena dužina kiropraktičkog tretmana

Također, kiropraktičar sve gore navedene informacije može dati i u pisanom obliku, pacijent ga može ponijeti kući, razmisliti o svemu navedenom te provesti svoje samostalno odnosno dodatno istraživanje.